Här kommer en liten lista på vad vi på Blåsmusik.smot tycker är några av de skönaste och mest nostalgiska saxofon-solona någonsin! Vilka är dina favoriter?

Billy Joel – Just the way you are

Denna romantiska melodi släpptes 1977 och vann en Grammy för årets sång det året. Saxofonisten var i detta fall Phil Woods – en av världens mest kända jazzmusiker.

Joel skrev den här låten för sin första fru, men tyvärr hamnade förhållandet i skilsmässa liksom hans efterföljande två äktenskap.

Patrice Rushen – Forget Me Nots

Den här låten som släpptes 1982 var Rushens enda amerikanska topp 40-hit, trots att man släppte sju album. Gerard Albright är mannen bakom saxofonen, och han är en artist i sin egen rätt som har sålt över en miljon album i USA!

GLENN FREY – YOU BELONG TO THE CITY

Om det finns en sång som är synonymt med en ”cheesy” men samtidigt episk saxofon på 1980-talet, så är det nog den här hitten från Eagles gitarrist. Medan låten blev berömd via tv-serien Miami Vice (låten kom fram på Soundtrack of Vice, som låg uppe på amerikanska billboard-listan i svindlande  11 veckor 1985), har den fått lite av kultstatus på senare dar. Även Don Johnsons vita kostym kan inte förstöra videon till detta klassiska spår, som lever vidare till denna dag (både via tv och radio).

Sade – Smooth Operator

Den här låten som släpptes 1985 (Storbritannien) var Sades första Top Ten-hit i USA. Stuart Matthewman spelar på saxen, och spelade också gitarr i gruppen och skrev många av Sades hits.

George Michael – Saxofon-solo i Careless Whisper

Min personliga favorit, och nog högst upp på listan hos många. Den här låten var Georges första solo singel och var högst på topplistan i nästan 25 länder! På saxen är engelskmannen Steve Gregory som har arbetat med Fleetwood Mac, Queen, Wet Wet Wet, Van Morrison; och spelade också på Rolling Stones ”Honky Tonky Woman”.

Gerry Rafferty – Baker Street

Den här låten som släpptes 1978 av den skotska sångerskrivaren Gerry Rafferty; nådde nr.3 på brittiska billboardlistan.

Raphael Ravenscroft, musikern som spelade det grymma saxsolot; fick bara ca 300 kronor för sina ansträngningar och checken gick dessutom inte igenom.

ALEXANDRA  STAN – MR. SAXOBEAT

Den Bucharest-baserade sångerskan Alexandra Stan släppte sin episka hyllning till mystiska saxspelande män (tror vi) i slutet av 2010, men det var inte förrän under sommaren som låten exploderade över hela världen. Hittills har den toppat iTunes-kartor över hela Europa och var nr 1 på Billboards Dance Airplay-lista.