Meny Stäng

Några av de bästa orgelstyckena

På humör för lite episk orgelmusik?! Nu kör vi!

Jehan Alain: Litanies

Låt oss börja med något högt och lysande från den franska organisten och kompositören Jehan Alain. Hans litanies börjar lugnt, innan en explosion av harmonisk ”crunchiness” tar form.  Ett tips är att kolla in Roger Sayer på den magnifika orgeln i Temple Church London, för att ge dina trumhinnor lite härlig misshandel.

César Franck: Chorale No. 3 in A minor

Om du letar efter något som *låter* som det kom från en riktig katedral, är Francks Chorale något för dig. Detta är ett absoluta mästerverk av orgel-repertoaren; och har all rikedom, drama och kontrast du kan tänka dig. Otroliga saker …

Johann Kuhnau: Biblical Sonatas

Låt oss gå tillbaka till barocken och en epok full av rika uppfinningsrika orgelkompositioner från sådana som Bach, Buxtehude, Bruhns och många fler. Vi tycker att det finns en absolut pärla från den eran, från JS Bachs föregångare vid St Thomas ‘Church Leipzig. Johann Kuhnau skrev en serie musikaliska skildringar av bibelhistorier för orgeln, och de är helt enkel väldigt fascinerande och charmiga.

Charles-Marie Widor – Symphony for Organ No. 5 in F Major – Toccata

Vem sade att orgelmusik var tvungen att vara mörk och nedgången? Det här är en av de gladaste orgel-bitarna och kommer att få dig höja på smilbanden på nolltid. Även efter att du lyssnat på första minuten; kan du se (och höra) varför det här är Widors mest kända stycke.

Johann Sebastian Bach – Toccata och Fugue in D minor

Denna bit anses nog vara det mest kända kompositionen i orgelrepertoaren; och det är ingen överraskning, dådet har funnits flera olika analyser av just detta stycke. Det är emellertid ingen tvekan om att det är öppningen , följt av uppbyggnaden under sjätte ackordet; som slutligen gör detta till en av de mest kända momenten för klassisk musik.

Oliver Messiaen – La Nativité du Seigneur

Inspirerad av den kristna tron; är La Nativité du Seigneur uppdelad i nio olika ”meditationer” för att representera Jesu födelse. Det fridfulla öppningsmomentet utvecklas till ett monumentalt verk, och du kan absolut höra att Messiaen försökte fånga ”känslan och uppriktigheten” från hans inspirationer, som det står skrivet i beskrivningen av verket.

Vad är en Subcontrabas-saxofon?

Subcontrabas-saxofonen är en typ av saxofon som Adolphe Sax patenterade och planerade att bygga, men aldrig konstruerade. Sax kallade den här föreställda saxofonen för ”bourdon” (uppkallad efter det lägsta stoppet på rörorganet). Det är ett transpositions-instrument som placeras i B ♭, en oktav under bassaxofonen, två oktaver under tenorsaxofonen, och tre oktaver och en stor sekund under dess skrivna tonhöjd.

800px-Full-size_Subcontrabass_Saxophone

Lite olika varianter

Fram till 1999 gjordes inga äkta, spelbara subcontrabas-saxofoner, trots att minst två gigantiska saxofoner byggdes. Även om de mindre av de två (konstruerade i mitten av 1960-talet) kunde producera musikaliska toner, med assistenter som öppnade och stängde dess ”pads” på grund av instrumentets brist på nyckelverk, uppgav vittnen att saxofonen inte kunde spela en enda skala.

B ♭ subcontrabas tubax som utvecklades 1999 av instrumentproducent Benedikt Eppelsheim i München, Tyskland, beskrivs av Eppelsheim som en ”subcontrabas-saxofon”. Detta instrument är tillgängligt i både C och B ♭, med B ♭-modellen som ger samma tonhöjd som saxofonen bourdon skulle ha. En E-Dubb-Tube-Range-tubax -finns också tillgänglig.

Tubax

Frågan om huruvida tubaxen verkligen är en saxofon eller inte är diskutabel: den har samma fingerplatser som en saxofon, men dess borrning; även om den är konisk, är smalare (i förhållande till dess längd) än den för en vanlig saxofon. Detta ger ett mer kompakt instrument med en ”reedier” och ”fetare”. Medan vissa, hävdar att tubaxet är likvärdigt med den dubbelrörda sarrusofonen, är tubaxens borrning mycket större än den motsvarande storleken på sarrusofonen. Eftersom flera koniska singelbordsinstrument med borrar som är smalare än saxofonen är kända (Octavin, Tarogato, Heckelclarina), kan analogierna med dubbeltråds-instrument endast relatera till intervall och övergripande dimensioner. Vissa myndigheter Anser att  tubaxen ingår i en separat familj av instrument snarare än som en typ av saxofon.

Några olika subcontrabas-saxofoner

Ett brasilianskt företag, J’Elle Stainer, producerade en arbetskompakt subcontrabas 2010, som visades på Expomusic 2010. I september 2012 slutförde instrumenttillverkaren Benedikt Eppelsheim i München, Tyskland, den första fullstora subcontrabas-saxofonen. Detta instrument står 2,25 meter högt. I juli 2013 fullbordade J’Elle Stainer i Brasilien en 2,8 meter (9-fots-2-tums) full-size subcontrabas saxofon.

https://en.wikipedia.org/wiki/Subcontrabass_saxophone

Några av de skönaste Saxofon-solona någonsin

Här kommer en liten lista på vad vi på Blåsmusik.smot tycker är några av de skönaste och mest nostalgiska saxofon-solona någonsin! Vilka är dina favoriter?

Billy Joel – Just the way you are

Denna romantiska melodi släpptes 1977 och vann en Grammy för årets sång det året. Saxofonisten var i detta fall Phil Woods – en av världens mest kända jazzmusiker.

Joel skrev den här låten för sin första fru, men tyvärr hamnade förhållandet i skilsmässa liksom hans efterföljande två äktenskap.

Patrice Rushen – Forget Me Nots

Den här låten som släpptes 1982 var Rushens enda amerikanska topp 40-hit, trots att man släppte sju album. Gerard Albright är mannen bakom saxofonen, och han är en artist i sin egen rätt som har sålt över en miljon album i USA!

GLENN FREY – YOU BELONG TO THE CITY

Om det finns en sång som är synonymt med en ”cheesy” men samtidigt episk saxofon på 1980-talet, så är det nog den här hitten från Eagles gitarrist. Medan låten blev berömd via tv-serien Miami Vice (låten kom fram på Soundtrack of Vice, som låg uppe på amerikanska billboard-listan i svindlande  11 veckor 1985), har den fått lite av kultstatus på senare dar. Även Don Johnsons vita kostym kan inte förstöra videon till detta klassiska spår, som lever vidare till denna dag (både via tv och radio).

Sade – Smooth Operator

Den här låten som släpptes 1985 (Storbritannien) var Sades första Top Ten-hit i USA. Stuart Matthewman spelar på saxen, och spelade också gitarr i gruppen och skrev många av Sades hits.

George Michael – Saxofon-solo i Careless Whisper

Min personliga favorit, och nog högst upp på listan hos många. Den här låten var Georges första solo singel och var högst på topplistan i nästan 25 länder! På saxen är engelskmannen Steve Gregory som har arbetat med Fleetwood Mac, Queen, Wet Wet Wet, Van Morrison; och spelade också på Rolling Stones ”Honky Tonky Woman”.

Gerry Rafferty – Baker Street

Den här låten som släpptes 1978 av den skotska sångerskrivaren Gerry Rafferty; nådde nr.3 på brittiska billboardlistan.

Raphael Ravenscroft, musikern som spelade det grymma saxsolot; fick bara ca 300 kronor för sina ansträngningar och checken gick dessutom inte igenom.

ALEXANDRA  STAN – MR. SAXOBEAT

Den Bucharest-baserade sångerskan Alexandra Stan släppte sin episka hyllning till mystiska saxspelande män (tror vi) i slutet av 2010, men det var inte förrän under sommaren som låten exploderade över hela världen. Hittills har den toppat iTunes-kartor över hela Europa och var nr 1 på Billboards Dance Airplay-lista.

 

Blev Linkin Park-medlemmen Chester Bennington mördad?

I kölvattnet av Linkin Park s Chester Bennington;s tragiska död cirklarar rykten i helgen av att det var ett mord. Eller mer specifikt att någon fick ett mord att se ut som en självmord. Men är det här helt enkelt ”falska nyheter”?

Det verkade alltför chockerande för att vara sant. Varför skulle Linkin Park frontman Chester Bennington plötsligt begå självmord med så få varningssignaler innan?

linkin park

Bennington led av ett ganska tragiskt förflutet, med depression och narkotikaproblem. Ändå uttryckte fans och familj chock när han helt utan förvarning begick självmord.  Precis som Chris Cornells plötsliga självmord för ett tag sedan, var det få som anade detta. Båda var äldre, mogna superstjärnor. Båda hade familjer, verkade justerade och gjorde vad de älskade.

Det är klart att det då spekuleras: Var någon ute efter att döda Linkin Parks frontman Chester Bennington? Och för den delen, Chris Cornell?

Digital Music News pratade med Los Angeles bårhus strax efter döden. Kontoret bekräftade att Bennington begick självmord, genom att hänga sig. Vi har inte den officiella obduktionen än, men ingenting från lokala poliser eller rättsmedicinska utredare pekar på något som involverar misstänkt mord.

Det motsattes det här i morse med en rapport från yournewswire.com, som pekade på ett mord på Linkin Parks sångare. Detta verkar nu vara roten till ryktet som florerar.

”Detektiverna undersöker huruvida Chester Bennington mördades, dr dödsscenen arrangerades till att likna en självmord, säger rapporten. ”De har satt ett lag av utredare på plats och vägrar att utesluta brott.”

Berättelsen fortsätter genom att citera en namngiven ”poliskälla”:

”Mord görs ibland för att se ut som självmord. Vi tror att han blev mördad, vi måste bara ta reda på vem som var bakom. ”

Han berättar vidare att en pedofilring var ute för att döda både Cornell och Bennington. Båda sångarna hade uppenbarligen bekämpat barnpornografi och pedofilier och korsade därför i en ond grupps väg. Det förklarar de extremt liknande omständigheterna där båda tog livet av sig: genom hängning  i ett badrum. Särskilt eftersom båda var nära vänner och sannolikt skulle samordna sig i ett sånt här projekt.

Frestande övertygande, men förmodligen är detta fullständig fiktion. Till att börja med är yournewswire.com en ökänd leverantör av falska nyheter. Tidigare avbröt CBS hela webbplatsen efter att en fördömd undersökning av Michele Obama visat sig vara helt falsk.

Så varför skulle yournewswire.com hävda att Chester Bennington mördades? Enkelt: Det är en chockerande historia som människor desperat vill tro på!

Online-Casino Med Musiktema

Vi älskar musik här på Smot, men även spel; speciellt casinospel och free spins. Det enda som är mer överraskande än antalet online-spelautomater som är tillgängliga att spela på internet är den stora mängd musikaliska genrer som representeras i spelrummet: Om din favoritmusik-är rock’n roll, rockabilly, heavy metal, Rap, jazz, opera eller disco, finns det alltid något att njuta av.

Som du kanske antog, leder rock’n roll-spelen vägen. Enkla exempel är Rock ‘n Rolls; Rockabillions; Reels of Rock;  Barnyard Boogie; Den bisarra sci-fi / horror-mixen Creatures of Rock. Den verkliga vinnaren måste dock Rock On! The Rock On! Slot spelet innehåller till exempel KISS, Gun’s & Roses, Fleetwood Mac, Jimi Hendrix och andra ikoner av genren, och är garanterat en sajt som kommer framkalla sköna flashbacks.

Disco må vara ”död”, men den frodas på onlinecasinon, och hörs på ett antal speltitlar. Vi gillar särskilt den klassiska ”Disco Slot” med 3 hjul och dess uppföljare Disco Slot 80. Det finns såklart ett gäng andra genrer att hitta när det kommer till sköna tunes på  casinon online och för nya casinon 2018. Vad sägs till exempel om Pop, Jazz och Latino-rytmer. Digga på!

Detta är något man garanterat kommer se mer av på nätcasinon 2018. Så stäng av MP3-spelaren ett tag och vrid upp volymen på ditt favoritcasinot istället. Oavsett om du är en hardcore musikentusiast, eller helt enkelt gillar att nynna på en bra melodi, kommer slots med musik-tema garanterat underhålla dig.

Tre grymma musikspel

Vilka är då dessa tre grymma musikspelen som vi pratade om här ovanför? Jo, det handlar nämligen om tre spel med riktiga rocklegebdarer, nämligen Motörhead, Guns N’ Roses och Jimi Hendrix.  I alla slotsen finns riktiga soundtrack att njuta av. Här hittar du även lysande grafik och  en bra spelupplevelse.

Guns N ‘Roses Video Slots  är den senaste riktigt legendariska videosloten som du fått från NetEnt  i sammarbete med Bravado International Group. Spelet har ett fantastiskt Guns N ‘Roses  ljudspår, med 5 episka låtar för spelare att välja mellan, för den autentiska Guns N’ Roses  -upplevelsen. Guns N ‘Roses Video Slots  rockar verkligen!

Motorhead slot är en 76-radig videoslot som också  drivs av NetEnt. Som titeln antyder är spelet inspirerat av det legendariska engelska rockbandet. Set mot bakgrunden av en  Livekonsert med gruppen, finns det fem svarta rullar med färgstarka symboler. Medan du spelar, kan rockmusikfantasterna njuta av de fyra populäraste Motorhead-låtarna.

Jimi Hendrix – Också detta slotsspel spelas på fem hjul, tre rader och tjugo fasta linjer. Här finns repins, wildsymboler mm. Det finns också en speciell funktion vid namn Pick & Click, där spelaren kan vinna mynt och gratissnurr.

 

 

Aerophone Editor-app från musikföretaget Roland

Aerophone AE-10

Företaget Roland har nyligen släppt Aerofone Editor-appen för Aerophone AE-10 Digital Wind Instrument. De berättar för sajten Sonicstate,  att den gratis iOS-appen för iPhone och iPad, låser upp många funktioner som inte är tillgängliga direkt på instrumentet, vilket ger Aerophone AE-10-ägare möjligheten att anpassa olika ljud och utföra ljudkontroller i mycket  högre grad än tidigare – detta innefattar att bygga tonlistor med mera.

aerophone

Vad säger Roland själva?

Sedan dess introduktion i september 2016 har produkten blivit extremt väl mottagen av spelare av blåsinstrument runt om i världen. Rolands första digitala vindinstrument har SuperNATURAL®-teknik för uttrycksfullt ljud och samtidigt extremt responsiv spelbarhet; och är utrustad med en munstycksmonterad andningssensor och bitesensor  -för att styra vibrato och tonhöjd. Aerofonen AE-10 erbjuder också många inbyggda ljud, inklusive autentiska saxofoner och andra akustiska blåsinstrument, samt ljudsignaler som optimeras för andningskontroller.

Med tillgång till avancerade funktioner som endast finns tillgängliga i Aerophone Editor-appen kan en spelare anpassa Aerophone AE-10 för dennes specifika stil och musikbehov. Det är möjligt att skapa nya ljud med upp till fyra tonlager, och justera nyckelintervall, panorering och toner på vardera. Detaljerad andning, fingerkontroll, tillåter spelaren att ringa in det perfekta ljudet för de unika tonarter man vill skapa; inbyggda effekter kan dessutom också justeras. Appen get också möjligheten att anpassa MIDI-kontrollinformation för att utlösa externa ljudmoduler och mjukvarubaserade instrument.

Utöver dess redigeringsfunktioner innehåller appen en biblioteksfunktion som låter spelare organisera ljud i tonlistor inför olika spelningar, stilar och övningar. Dessa filer med toner lagras lokalt på användarens iPhone eller iPad, och kan också laddas upp till iCloud för säkerhetskopiering, fjärråtkomst och delning med andra användare av Aerophone AE-10.

Aerofon-programmet är tillgänglig från App Store och är kompatibel med enheter som kör iOS 9 och iOS 10. Tänk dock på att enApple USB-kameraadapter krävs för att din iOS-enhet och din Aerophone AE-10 ska kunna kommunicera på ett bra sätt.

Bleckblåsinstrument är inte endast för män

Det verkar som män som vill att blåsa i sina egna trumpeter, inte bara är en kliché. Forskare vid Royal Albert Hall i London har frågat 2.000 vuxna om vissa musikinstrument var mer sannolika att spelas av en man eller en kvinna.

Bara två procent förknippar trumpet med kvinnor, och 3 procent trodde horn och tuba sannolikt skulle ha kvinnliga spelare. En lika stor andel ansåg att violin sannolikt spelas av män.

Detta är inte den första forskning som tyder på denna typ av  könsstereotyper bland blåsinstrument-spelandet. En kanadensisk studie visade att  deltagarna i ”college-åldern” uppmanades att tillämpa beskrivande termer för personer som spelar både traditionellt ”kvinnliga” och ”manliga” instrument och att musiker bedöms annorlunda beroende på deras kön. Män som spelade traditionellt kvinnliga instrument bedömdes vara mindre dominerande, aktiva och sämre ledare; än sina kvinnliga motsvarigheter.män

Mässing är för pojkar, och strängar är för flickor. Detta är viktigt eftersom det innebär att unga musiker väl inte se någon som dem spela ett instrument – och det gäller för pojkar som vill vara violinister lika mycket som det gör för flickor som kan utmärka sig med en tuba.

Denna klyfta har varit uppenbart för mig som förälder till en musikalisk dotter. I skolan konsert efter konsert, och i ungdomsorkestrar , harp-spelarna är kvinnor och bassisterna, manliga. Flöjtspelarna är alla tjejer men trumpeterna spelas av pojkar.

”Jag ser det hela tiden”, säger Lucy Noble, chef för evenemang på Royal Albert Hall, som är mamma till Alison Balsom, en brittisk trumpet spelare, till rubrik en 12-dagars festival med klassisk musik nästa månad. ”Brass sektioner inom orkestrar är alltid starkt förknippade med manliga spelare, likaså stränginstrument är det i allmänhet kvinnor som spelar, och det är därför vi, medvetet eller inte, måste vägleda våra barn mot en” viss typ ”av instrument. . . och det är fel. ”

Föräldrar kan absolut bära en del av skulden för att normen har blivit som den blivit. Man lär sina unga flickor och pojkar att olika instrument spelas av olika kön – i tidig ålder.  Helen Wallace, som programmerar klassisk musik på Londons Kings Place, påpekar att det också finns regionala skillnader i Britisk musikkultur som kan göra en skillnad: ”Jag är alltid slås av antalet kvinnliga trumpetspelare som dykt upp genom BBC Young Musicians ”konkurrens från norra England, där den här kulturen fortfarande är stark”, säger hon.

Bloggen på Blåsmusik!

 

Hej och välkommen till vår blogg! Nu åker vi!

© 2018 Blåsmusik. Alla rättigheter reserverade.

Tema av Anders Norén.